söndag 1 oktober 2023

Skräpplockaren Jenny Nilsson, om vad okunskap förr kunde leda till och om konstsmeden Jonas Wägerth i Wira bruk...

 
Programledare: Monica Antonsson
Ljudtekniker: Anders Wolgast
Studiovärd: Bernt Olander
Veckans bukett: 
Ansvarig utgivare: Hans Landström


Santos Karlsson
Veckans händelser:
Anders har träffat Santos Karlsson i Centrum. Det är ingen tvekan om att ömsesidig sympati uppstod dem emellan.
Stationshuset vid Roslagsbanans station Frösunda har renoverats i hembygdsföreningens regi. Det firades under veckan med högtidlig pompa och ståt i närvaro av såväl ångtåg som brunnsorkester och bygdens folk.  


Dagens gäster: 
Jenny Nilsson, ivrig ploggare som plockat 1,3 ton skräp i naturen och därför prisats på allehanda vis.
Jonas Wägert, konstsmed i Wira bruk om sin far Kurt Wägert, bruket och dem som levt och lever där. 


Siri Wallerstedt I (ca 0.10)
Siri Wallerstedt 1990
Sångerskan Nina Lizell Var ju här i Fredagsmagasinet förra veckan.
1990 – för 33 år sedan – var jag som journalist med henne och dåvarande maken, gitarristen Clas Svanberg, hemma hos en fantastisk kvinna vid namn Siri Wallerstedt i Enebyberg. Siri var då 96 år fyllda och sedan några år helt blind.

Siri Wallerstdt växte upp i det där stationshuset i Frösunda som nu har renoverats. Och då 
1990 hade hon skrivit en dikt – Mellan hägg och syren – som publicerats i lokaltidningen. Clas tonsatte dikten och Nina sjöng in den på skiva vilket gjorde Siri Wallerstedt till skivdebutant vid 96 års ålder. Så ljöd också rubriken i tidningen Södra Roslagen den gången. Några fler visor blev det nog inte och Siri gick ur tiden 1996.
Hon var då 102 år och 3 månader gammal.

Nina Lizell, Siri Wallerstedt och
Clas Swanberg 1990.
För en tid sedan hörde hembygds- föreningen i Frösunda av sig till mig och ville publicera artikeln från 1990 i sin tidning Sockenstrunt. Siris far var nämligen stationsmästare Gustaf Wallerstedt på Frösunda station när hon växte upp.

Det fick de förstås och jag upptäckte, att om man googlar på Siri Wallerstedt så har hon av eftervärlden registrerats som ”artist” under rubriken ”popfakta”. Allt för denna enda grammofoninspelning av Nina Lizell och Clas Svanberg.
 
Jag började fundera på vem Siri Wallerstedt egentligen var. Vad hon hade för ursprung. Jag började bläddra i kyrkoböckerna och om vi hinner mot slutet av programmet ska jag berätta en rätt olustig historia om hur livet en gång var för hennes föräldrar.

Katten Dexter


Katten Dexter 
I Åkersberga har vi ju katten Dexter som kämpar för miljön och samlar 100 liter skräp om året. 
Men även människor kan Plogga och bli miljöhjältar...



Jenny Nilsson
Jenny Nilsson (ca17.00)
I somras fångade tidningen Mitti Jenny Nilsson när hon PLOGGADE i Östra Lagnö på Ljusterö. Det var då dag 129 i hennes egenhändigt påhittade ploggstreak - den period hon hade bestämt sig för att
plocka och väga allt hittat skräp under sina joggingturer.

Jenny blev ursprungligen inspirerad av Täbybon Erik Ahlström som med passion för naturen grundade den så kallade ploggrörelsen. 

Till vardags är Jenny sjukgymnast och forskare på Karolinska Institutet. Hon bor i Vallentuna och har sitt sommarställe på Ljusterö där det turligt nog inte slängs så mycket skräp i naturen. Det är i ärlighetens namn mest i Vallentuna hon befriar naturen från sånt som folk slänger omkring sig. 
Till dags dato - efter 177 dagar på raken - har Jenny plockat ihop inte mindre än 1,3 ton skräp. Och det tänker hon fortsätta med tills vinterkylan tvingar henne att bära handskar och det blir för kallt. 

Jenny har tack vare sina insatser som skräpplockare blivit ploggambassadör för Vallentuna. Och några  veckor efter sin medverkan i Fredagsmagasinet utsågs hon av samma skäl till Årets Vallentunabo. 

Hett tips!
Österåker saknar fortfarande en egen ploggambassadör.
Det är alltså fritt fram för alla och en var i Österåker att försöka erövra utmärkelsen! 
Jenny Nilsson ställer gärna upp som mentor, visar det sig (facebook: Plogga Vallentuna).
All info för övrigt står att finna på plogga.se 

Siri Wallerstedt II (ca 51.50)
Anders,
Siri Wallerstedt
Minns du Siri Wallerstedt som jag berättade om i början av programmet.

Hennes far, Gustaf Wallerstedt var född 1860 i Ringarum, Östergötland.
Han lämnade föräldrahemmet när han blev stationskarl vid Strömsholms järnvägsstation någonstans i Västmanland. Där fick han bo i stationshuset och där bodde även den nio år äldre Hanna Wallerstedt som tjänstehjon hos stadsingenjören på järnvägsstationen.
Ljuv musik uppstod och nio månader senare föddes ett gossebarn en söndag i pigkammaren utan att vare sig Hanna eller Gustaf förstått vad som var på gång.

Hanna var sjuk, illamående och sängliggande med tryck över bröstet. Ja, så dålig var hon att stationsinspektören Hanerman lät skicka efter medikamenter från Eskilstuna. Hanna tackade nej när man erbjöd sig att skicka efter hjälp. Kanske var skammen helt enkelt för svår. Hon var trots allt ogift.
Gustaf stod vid Hannas sida när hon plötsligt mitt i natten gav liv åt den lille gossen. Och det var han som klippte av navelsträngen. Men ingen av dem hade förstånd nog att binda ihop ändarna.
Barnet förblödde och det gjorde sånär även Hanna som sedan Gustaf slagit larm räddades till livet av en grannkvinna som hjälpte henne bli av med efterbörden. Men gossen låg livlös vid hennes barm.

Det hela slutade med att Hanna åtalades för barnamord.
Länsfängelset i Västerås
Grannar och andra kallades att vittna till en kostnad av 6 kronor då det var två mil att åka till Snevringe häradsrätt. Det var stationsinspektören Gustaf Hanerman, banvaktsförmannen Carlbergs hustru och några i närheten boende kvinnor.

Hanna hade på ett tidigt stadium fått frågan om man skulle skicka efter hjälp. Hon tackade nej. Trodde inte att det behövdes.
- Hade jag anat att jag var med barn så hade jag styrt om efter hjälp, sa hon inför domare och nämndemän.
 
Hanna dömdes till tre månaders straffarbete för grov vårdslöshet och vållande till sitt barns död. Hon tvingades även ersätta kostnaden för den verkställda rättsmedicinska undersökningen av hennes fosters döda kropp, står det i den utförliga domen. Gustaf dömdes till 100 kronor i böter.
Gustaf Wallerstedt till hö
med sonen Ture 1912

Hanna blev en kort tid senare fånge nr 360 vid kriminalvårdsanstalten i Västerås. Hon frigavs den 9 mars 1881 och två månader senare - den 1maj – gifte hon sig med Gustaf.
De bodde kvar på Strömsholms järnvägsstation och fick ytterligare två barn där innan de flyttade vidare till Huvudsta järnvägsstation i Solna och ett nytt jobb som stationskarl.
Några år senare flyttade de vidare till Stocksunds station där Gustaf först var stationsförman och sedan stationsföreståndare.
Slutligen slog de sig ner i Frösunda där Gustaf alltså blev stationsmästare vid järnvägsstationen – den som nu har helrenoverats och nyligen invigts.
Med sig dit hade de fem barn – varav Siri Wallerstedt var den yngsta.
I bagaget hade de även en tämligen mörk och dyster hemlighet. 
Låt oss hoppas att den fick stanna där.

Hanna Wallerstedt dog i Frösunda 1919 och Gustaf Wallerstedt 1924.
De fick ett rikt och bra liv tillsammans den dåliga starten till trots.
Det händer mycket mellan Hägg och Syren…

Läs gärna hela den dramatiska historien som du hittar här. 


Jonas Wägerth
Konstsmeden Jonas Wägerth 
(1.03.00)
Konstsmeden Jonas Wägerth i Wira är son till mästersmeden Kurt Wägerth och hans hustru Lena Wägerth som tog över och drev företaget i många år efter makens död 2002.

Efter att ha växt upp i skuggan av smedjan och företaget hade Jonas först ingen längtan till att bli smed. Han utbildade sig till ekonom och tänkte sig då en helt annan framtid. Allt medan mamma Lena Wägerth med kraft och skarpsinne drev Wägerths Konstsmide vidare. 

Men smedjan och smedsyrket lockade och Jonas lät sig småningom fångas av den speciella atmosfär som bara finns i en smedja i Wira. Han lärdes upp av mästarna och i dag är det han som driver konstsmidet i Wira. 
Hör honom berätta i Fredagsmagasinet om livet i Wira. 

Wira bruk


Historien om mästersmeden Kurt Wägert 
börjar minsann i Vallentuna. Närmare bestämt i Solåker (Ormsta 1:104) där hans far trädgårdsmästaren Knubb-Kalle Karlsson (1884-1963) och mor Augusta Maria Wägersson (1896-1979) bodde med sonen Kurt Karlsson (1940-2002) som småningom skulle bli Kurt Wägerth i Wira. Läs mer om det här

Kurt Karlsson arbetade med lite av varje. Han är folkbokförd som byggnadsarbetare 1960. När han några år senare blir smed i Wira byter han namn till Wägerth. Den skarpögde kan lätt se varifrån det namnet kom. 

Hans mor hette ju Wägersson i efternamn och hennes far - Kurts morfar - hette minsann Oscar Wägert (1849-1933) Han var fabriksarbetare och förman för Periodens Bomullsspinneri vid Periodenfallet i Nyköpingsån i Nyköping Östra. Läs mer om det här och här


Missa inte Roger Perssons:
Filmen om Wira bruk - Stormaktstidens främsta vapensmedja

 

Yxtillverkning vid Wira bruk (1923)
Ingår i filmserien Jubileumsutställningen Göteborg 1923



Hans Landström
Hans Landström om helgens namnsdagar  ca 2,08

Fredag 15 september: Sigrid och Siri
Lördag 16 september: Dag och Daga
Söndag 17 september: Hildegard och Magnhild

Han Landström berättar och spelar lämplig musik för lyssnarna och de firande namnsdagsbarnen. 

I programmet spelade vi:
  1. Sittin on the dock of the bay med Glenn Cample  2.32
  2. Mellan hägg och Syren med Nina Lizell och Clas Swanberg  2.34
  3. Buses and trains med Bachelor Girl  3.43
  4. Satellites med September 3.15
  5. Mistletoe and wine med Cliff Richard  4.05
  6. Andante, Andante med Frida (Annifrid Lyngstad) 4.41
  7. Les big Byrd med Two man gang  5.43
  8. Duplantis blues med David Ritchrad  3.31
  9. Into my arms med Nick Cave and the bad seeds  4.16
  10. Where is my mind med Pixies  3.49
  11. Ett enskilt rum på Sabbatsberg med John Holm  4.47
  12. Med en enkel tulipan med Harry Brandelius
  13. I do med Sigrid Bernson
  14. Pop i top med Dag Vag
  15.  Es war ein könig in Thule med Hildegard Behrens 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar